19 Aralık 2011 Pazartesi

Gizli Güzel- Foça

         



                                                              - Foça Genel Görünüm-


                                         - Foça Sahili-

           Akdeniz foklarının vatanına; tarihin ve doğanın muhteşem uyumuna hoşgeldiniz.Ege’nin göz alıcı doğasını koruyarak bugüne ulaşmayı başarmış en güzel ve sevimli sahil yerleşim yerlerinden biri olan Foça, Eski Foça ve Yeni Foça olarak ikiye ayrılıyor.Eski Foça yani asıl Foça, ilk görüşte insanı çarpan bir yer.Masmavi suların renkli balıkçı tekneleriyle süslendiği denizde, ufuk çizgisine varmadan birer inci gibi denizin üstüne serpiştirilen adalarla nefes kesici bir resim sanki Foça.Fransa’nın turizm cenneti, güney sahil şehri Marsilya’ya benzeyen Foça’nın bu benzerliği aslında bir tesadüf de değil. Çünkü Foça’nın kimliğine şekil veren Phokaialı tacirler, Marsilya’nın da kurucuları. Marsilya kadar uzağa gitmeden, Akdeniz’in büyüleyici doğal ve tarihi güzelliklerini ana vatanınızda çıkarmak isterseniz bu yaz Foça’ya biraz zaman ayırın derim.


                                     - Siren Kayalıkları- 

NE YAPILIR?
   Bir doğa ve kültür cenneti olan Foça’ya gelip te doğa ve tarihi yerlerin tadını çıkarmamak olmaz.Gezinize nefes kesici Siren kayalıkları’nda hatıra fotoğrafı çektirmekle başlayabilirsiniz.Gün batımında Frigya Tepesi’nden Foça’yı izlemek de ayrı bir zevk.Birbirinden çekici koylarda mavi ege sularının tadını çıkarmamak ise asla affedilemez.Foça’ya giderken geçilen yokuşun tepesinden görülen manzarada hatıra fotoğrafı çektirip, Kybele Açık Hava Tapınağı’nda kendinizi tarihi gizemli koridorlarında bırakabilirsiniz.Foça’ya gelirken indiğiniz yokuşun solunda yer alan Top Dağı ve üzerinde yer alan  tarihi değirmen de diğer mekanlar.Çoğu gezgin gibi siz de değirmen kenarında minik bir piknik yapabilirsiniz.

BEĞENDİKLERİM
Foça’dan adalara ve açık denize doğru geniş açılı bir günbatımı manzarası oluşuyor.Manzarayı Foça’nın en güzel doğal köşelerinden İngiliz Burnu’ndan, sevdiklerinizle romantik bir atmosfer içerisinde izleyebilirsiniz.
  
NE YENİR? NE İÇİLİR?
  
Deniz ve balık kenti olan Foça’ya gelip de bir balık sofrası kurulmadan dönülmez. Mevsimine göre her baalığı bulabileceğiniz sahil restoranlarında, yöresel balık yemeklerini de tadın.Mesela sarımsaklı yoğurt sosu dökülerek yenilen kupa balığı en meşhur yemekler arasında.İncir Adası’nda bulunan restoranların mönüleri de denenmeye değer.Foça’nın mutfağı kadar nefis şarabı da meşhur.

NASIL GİDİLİR?
Foça’ya özel aracınızla geliyorsanız İzmir-Çanakkale yolunun 39.  km’sinden sola saptığınızda, 26 km sonra ulaşırsınız.İzmir’den çıktıktan sonra, Karşıyaka,Çiğli, Menemen ve Buruncuk’u geçince ilk ışıklardan sola döndüğünüzde artık Foça yolundasınız.Otobüs kullanacaksanız eğer, Türkiye’nin her yerinden İzmir otogarına vardığınızda, otogarda Foça otobüslerini göreceksiniz.Yarım saatte bir seferleri bulunan bu otobüslerden yararlanarak da Foça’ya ulaşabilirsiniz.

 

- Foça'nın Simgesi Akdeniz Foku-

                            - Foça'daki Eski Bir Rum Evi-

 NEREDE KALINIR?

         Foça’nın en konforlu otellerinden biri Club Neilson Phokaia.Mersinaki koyunda yer alan otele Foça’nın en kaliteli oteli demek yanlış olmaz sanırım. Ayrıca şehir içinde kalabileceğiniz oteller arasında ise Foçantique Boutique Hotel bulunuyor. Pansiyon tercih eder iseniz, yeşillikler içindeki bahçesi ile size tarihi yeniden yaşatması muhtemel olan İyon Pansiyon iyi bir seçenek.Rezervasyonsuz vardıysanız da üzülmeyin,Foça’da pekçok otel ve pansiyon bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder